TIJD VOOR MOSSELEN

Bij het Duitse Waddeneiland Sylt ligt de bodem vol met prachtige mosselen. En dat is de familie Leuschel van Aquamossel-Triton, een familiebedrijf uit het Zeeuwse Yerseke gespecialiseerd in de verwerking van verse mosselen, niet ontgaan. Er wordt daarom op deze plek volop aan mosselvangst gedaan.

TEXT: MARTINE VAN DER DEIJL
PHOTOGRAPHY: NOPOINT STUDIOS
STYLING: DESIREE VAN DIJK
CHEF: JEROEN VAN GANSEWINKEL

Een aantal jaar terug hebben zij op deze plek zogeheten ‘mosselzaadvanginstallaties’ geplaatst. Deze installaties zorgen ervoor dat de hoeveelheid gekweekte mosselen optimaal gecontroleerd kan worden. Zo heeft Aquamossel-Triton volledig zicht op de kwaliteit en groei van de mosselen en staan zij dan ook garant voor bijna 10 miljoen kilo mosselen per seizoen. Ze zijn daarmee de grootste kweker van Duitsland. Ook bevinden de percelen waar de mosselen groeien zich op beschutte, voedselrijke plekken waar de schelpdieren kunnen uitgroeien tot grote, zeer smakelijke mosselen.

EXTRA JAAR GROEITIJD

Wat de mosselen uit Sylt zo bijzonder en lekker maakt, is dat ze vrij groot van stuk (schelp) zijn. Elke mossel bevat wel zo’n 30 procent aan visgewicht. Dat is echt veel en dat proef je! Normaal gesproken worden mosselen geoogst wanneer ze twee jaar oud zijn. Maar achter de beschutting van het eiland Sylt kunnen ze een jaar extra groeien, wat direct ook de grootte van de mossel verklaart. Hierdoor zijn ze nog veel smakelijker. Door dat ‘extra’ jaar is er normaliter wel een groter risico. Als er in die periode een storm plaatsvindt, kan het perceel waar de mosselen op groeien worden vernietigd, maar als de mosselen dat overleven is het resultaat dat ze groot en superlekker zijn. Deze heerlijke mosselen worden geleverd aan de Nederlandse en Belgische markt. En ook bij Van der Valk Hotels en Restaurants kun je er volop van genieten. Adriaan Leuschel van Aquamossel-Triton, nodigde Nick Wohrmann, Roy Wohrmannen Kevin Boone, 4e generatie Van der Valk uit om mee te gaan op een van de mosselkotters.

SUPERVERSE MOSSELEN

De mosselen worden gevangen met een mosselkotter, waaraan stalen mosselkoren hangen. Eenmaal op zee worden deze overboord gezet. Deze mosselkoren ‘slepen’ zo de mosselen voorzichtig van de bodem. Aan boord worden de mosselkoren geleegd en worden de mosselen schoongespoeld. Vanuit daar gaan ze met een koeltransport naar het Zeeuwse Yerseke, waar ze al de ochtend na de vangst aankomen. De mosselen zijn dus supervers. Hier worden de mosselen door machines gespoeld en op dikte van de schelp gesorteerd. De grootte van de gevangen schelpen kan onderling verschillen, dus de machine zorgt ervoor dat de wat kleinere mosselen bij elkaar worden verdeeld en dat de grote mosselen samen worden verpakt. Die verpakkingen zijn volledig recyclebaar, want duurzaamheid speelt een grote rol bij de mosselvangst. Het milieu is immers het werkveld van de mosselvangst. En daar moeten we met z’n allen zuinig op zijn!